Mistä nuorelle sponsori?

Mistä löytää nuorelle sponsori?

Sponsoroinnin valmentajana törmään tähän kysymykseen todella usein, ja ymmärrän hyvin miksi. Äidin tai isän, tai edes molempien kukkaro ei kestä kasvaneita harrastuskuluja. Tässä blogissa jaan muutamia vinkkejä tähän dilemmaan.

 

1. Lapsi ei voi tehdä itsenäisiä sopimuksia

 Ensimmäisenä on tärkeää tiedostaa, että sponsoroinnissa on kyse yhteistyöstä, ja siihen liittyy tietyt vastuut mm. sopimusten kirjoittamiseen liittyen. Siksi esim. LATUA!®-verkkokurssilla on erikseen kohta, jossa käsitellään sponsorointisopimusta.

Sopimuksen tekevät aina vanhemmat ja sponsori (yritys/organisaatio).

 

2. Sponsorointi on lähes aina vastikkeellista

Sponsorointi jakaantuu kahteen osaan; vastikkeelliseen yhteistyöhön ja hyväntekeväisyyteen.

Hyväntekeväisyys on vastikkeetonta ja molemmat tietävät sen. Sponsoroitava nuori saa jotain sponsorilta ja yritys laittaa sen kirjanpidossa hyväntekeväisyyteen.

Vastikkeellinen yhteistyö taas tarkoittaa sitä, että sponsorin antaessa rahaa yritys haluaa vastineeksi jotain sitä hyödyttävää; näkyvyyttä, myyntiä, hyvää mainetta, milloin mitäkin.
Tässä jälkimmäisessä vaihtoehdossa liikkuu isommat rahat ja sellaisella on jatkuvaa tilausta. Tätä yritykset etsivät.

 

3. Sponsori voi olla mikä tahansa yritys

Usein mahdollisia sponsoreita mietittäessä tulee ensimmäisenä mieleen isot ja tunnetut suomalaiset ja kansainväliset yritykset, kuten vaikka Valio ja Red Bull. Nämä yritykset saavat tuhansia sponsorointihakemuksia vuosittain.

Mutta entäpä paikkakunnallasi toimiva, paikallinen yritys? Heitä tuskin on lähestytty kertaakaan. Esimerkiksi yritykseni, joka tekee mm. näitä valmennuksia, ei ole saanut koko elinkaarensa aikana (nyt on toukokuu 2019 ja yritykseni on toiminut vajaa viisi vuotta) yhtään ehdotusta yhteistyöstä. Tämä ei tarkoita että minua pitäisi nyt lähestyä ehdotuksella) Suomessa on noin 300 000 toimivaa yritystä. Entäpä jos lähestyisit sellaista?

 

4. Kirjallinen ehdotus lisää aina uskottavuutta

Tiedän yrityksen toimitusjohtajana, että meille yrittäjille ehdotellaan milloin mitäkin yhteistyön muotoa. Olen jo vuosia vastannut näihin ehdotuksiin samalla simppelillä lauseella:

”kuulostaa hyvältä, laitatko minulle sähköpostilla kirjallisen ehdotuksen, niin jatketaan siitä.”

En ole vuosien aikana saanut YHTÄKÄÄN kirjallista ehdotusta. Mutta aikaa ja resursseja on säästynyt ihan älyttömästi. Olen aina otettu ehdotuksesta, mutta se on vasta pelin aloitus. Siksi vinkkini onkin: tee kirjallinen ehdotus etukäteen.

Jos kaipaat apua sponsorointihakemuksen tai -ehdotuksen rustaamiseen, kurkkaa josko tästä olisi apua.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.